DonirajPrehranska kriza

Prehranska kriza
Vojna v Ukrajini je poglobila hudo prehransko krizo v Jemnu, Somaliji in drugih državah

Kot da ni dovolj že to, da je vojna prizadela milijone otrok v Ukrajini, se zdaj zaradi omejenega izvoza hrane iz države povečuje pomanjkanje hrane v državah, ki so se že prej soočale s prehransko krizo, najbolj v Jemnu in Somaliji. A najranljivejši otroci sveta si zaslužijo boljšo prihodnost. Potrebujejo jo, če želijo preživeti in doseči svoje sanje. S skupnimi močmi jim lahko omogočimo prav to.

Prehranska kriza
UNICEF/UN0622178/Holerga

Vojna v Ukrajini

Napadi na otroke in družine, obstreljevanje bolnišnic, šol in vodnih sistemov je nekaj, kar se ne bi smelo dogajati. A v Ukrajini se. Otroci se s svojimi družinami skrivajo v kleteh, velikokrat brez pitne vode, hrane in elektrike. Dve tretjini otrok v Ukrajini je razseljenih, dojenčki se rojevajo v podzemnih porodnišnicah, otroci so ločeni od svojih staršev, številni med njimi potrebujejo psihosocialno pomoč.

Prehranska kriza
UNICEF/UN0582347/UNICEF/YPN

Prehranska kriza v Jemnu

Razmere v Jemnu, ki se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, mejijo na katastrofo. 17,4 milijona ljudi potrebuje pomoč v hrani, kar 2,2 milijona otrok je akutno podhranjenih. Konflikt v državi ostaja glavni vzrok velikega pomanjkanja hrane, posledično pa je gospodarska kriza dvignila cene hrane. Vojna v Ukrajini bo verjetno povzročila znatne uvozne šoke, kar bo še dodatno dvignilo cene hrane. Jemen je skoraj v celoti odvisen od uvoza hrane, kar 30 odstotkov uvoza pšenice pa prihaja iz Ukrajine.

Prehranska kriza
UNICEF/UN0591135/Taxta

Prehranska kriza v Somaliji

Milijonom Somalijcem grozi lakota, saj učinki dolgotrajne suše še naprej uničujejo njihova življenja in ogrožajo njihovo preživetje. Tudi za letos je napovedana suša in z njenim zaostrovanjem so najbolj na udaru otroci, mlajši od petih let, saj je dostop do hrane in mleka izjemno otežen. Temu botrujejo tudi izgube živine in vse višje cene blaga zaradi vojne v Ukrajini. Približno 1,4 milijona otrok se bo do konca tega leta soočilo s hudo podhranjenostjo. Odzivu na sušne razmere je namenjenih odločno premalo sredstev, zaradi česar številni Somalijci nimajo nikakršne pomoči.

Kako pomagamo?

Otrokom v Ukrajini zagotavljamo pitno vodo, zdravstvene pripomočke, izobraževanje in psihosocialno pomoč, otrokom v Jemnu in Somaliji pa predvsem hrano ter tudi pitno, zdravstveno oskrbo in izobraževanje.

Vsi smo en svet. Ko nekomu namenimo nasmeh, objem ali pomoč, z našo dobroto puščamo sledi v življenjih drugih. Razmere v Ukrajini puščajo posledice na življenjih otrok po vsem svetu. Mnogi med njimi pa že leta živijo v nepredstavljivih pogojih in zdaj res potrebujejo našo pomoč.

Kaj zagotovi vaša donacija?

15 € lahko zagotovi 750 testerjev za ugotavljanje podhranjenosti
33,3 € lahko zagotovi paketke terapevtske hrane za podhranjenega otroka za en mesec
40,26 € lahko preskrbi eno družino z nujno pomočjo v obliki vode in sanitetnih ter higienskih pripomočkov
54,52 € lahko zagotovi paket nujne pomoči z 216 prehranskimi tablicami
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Zgodbe otrok

Otrok iz Somalije, ki v rokah drži paketek terapevtske hrane.
Umiranje otrok zaradi stradanja bi pomenilo izgubo za člo...
Umiranje otrok zaradi stradanja bi po...
Skupna izjava organizacij FAO, OCHA, UNICEF in WFP o izrednih razmerah z...
Vojna v Ukrajini vpliva na pomanjkanje hrane v že tako sestradanem Jemnu
Vojna v Ukrajini vpliva na pomanjkanje hrane v že tako se...
Vojna v Ukrajini vpliva na pomanjkanj...
Zaradi konflikta, ki v Jemnu traja že več kot 7 let, je uničen vodovodni...
Otrok, ki trpi za hudo podhranjenostjo
1,4 milijona otrok v Somaliji na robu podhranjenosti
1,4 milijona otrok v Somaliji na robu...
Več kot 1,4 milijona otrok v Somaliji, kar je skoraj polovica prebivalst...